Hirdetmény Porrog TKR módosítás

HIRDETMÉNY

Porrog Község Önkormányzata a Porrog Község Önkormányzata Képviselő-testületének a településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól szóló 12/2017. (VIII.18.) önkormányzati rendelete alapján értesíti a helyi partnereket, hogy kezdeményezte Porrog Község településképi védelméről szóló 15/2017. (XII.22.) önkormányzati rendeletének módosítását a magasabb szintű jogszabályokkal való összhang megteremtése érdekében.

A véleményezési dokumentáció, mely a rendelet tervezetből áll az önkormányzatunk honlapján a http://porrog.hu weboldalon tekinthető meg a közzétételi időszakban.

A közzétételi időszak: 2024. május 9. – 2024. május 23.

továbbá Önkormányzatunk az ügyben

lakossági fórumot tart.

A lakossági fórum helye: Porrogi Kultúrotthon (8858 Porrog, Fő u. 32.)

A lakossági fórum időpontja: 2024. május 15. (szerda) 17:00 óra

A közzétett dokumentummal kapcsolatos véleményüket, észrevételüket a közzétételi időszakban írásban, a következő elérhetőségek egyikére küldhetik meg:

Postacím: Porrog Község Önkormányzata, 8858 Porrog, Fő u. 32.

E-mail: jegyzo@csurgo.hu

Köszönjük közreműködésüket!

Porrog, 2024. május 7.

 

Madarász Zoltán sk.

polgármester

Hirdetmény Porrog TKR módosítás

Rendelet-tervezet-TKR módosítás-POR-202401

Álláspályázat – Óvodai dajka munkakör betöltésére

A porrogi Aprajafalva Óvoda új, lelkes óvodai dajkát keres, aki méltó képpen utódja lehet jelenlegi kolleganőnknek.

Amennyiben megfelelő végzettséggel rendelkezik és szívesen dolgozna egy csodálatos kis falu fantasztikus, családias légkörű óvodájában, szereti a munkáját, a gyerekeket és a változatosságot jelentkezzen a megadott módon álláspályázatunkra!

A munkakör betöltéséhez szükséges bővebb információk az alábbiak:

 

 

 

Álláspályázat – Óvodapedagógus munkakör betöltésére

A porrogi Aprajafalva Óvoda új, lelkes óvodapedagógust keres, aki méltó képpen utódja lehet jelenlegi kolleganőnknek.

Amennyiben megfelelő végzettséggel rendelkezik és szívesen dolgozna egy csodálatos kis falu fantasztikus, családias légkörű óvodájában, szereti a munkáját, a gyerekeket és a változatosságot jelentkezzen a megadott módon álláspályázatunkra!

A munkakör betöltéséhez szükséges bővebb információk az alábbiak:

 

 

Kutatjuk a múltat Porrogon

Elindult a Petőfi Kulturális Program első eseménye Porrogon is.

Március 14-én megtartottuk Porrogon Nübl János, a Magyar Nemzeti Levéltár Somogy vármegyei levéltár főlevéltárosa által az első Kutasd a múltat! klub foglalkozást. Az érdekes és informatív előadás előtt polgármester úr március 15-i megemlékezését hallhatták a jelenlévők, majd elmerülhettünk a levéltár világába. Betekintést kaptunk az intézmény működésébe és rengeteg, több száz éves dokumentumot és információt ismerhettünk meg a mi kis falunkról. 🥰

Március 22-én 17:00 órától a második előadáson a családfa kutatás világába kaptunk betekintést, a záró eseményre április 5-én, 17:00 órától kerül sor, melyre ezúton is hívunk és várunk mindenkit! ☺️

Az elhangzott előadások ppt anyagai letölthetők innen:

Porrog_pp

Családfakutatás_Porrog

Kutasd a múltat! levéltári előadás Porrogon

Kutasd a múltat! levéltári előadás Porrogon!

“Mindaddig nem tudod, merre tartasz, míg nem tudod, honnan jöttél!” /Bóka Jenő/

Itt a remek lehetőség! Tudjuk meg közösen, honnan jöttünk!

Várunk mindenkit szeretettel 2024. március 14.-én (csütörtökön) 17:00 órától a porrogi Kultúrházba egy izgalmas időutazásra! 😇 Kutassuk együtt a múltat! 😇

 

Pálinkaverseny Versenykiírás 42. Borkóstoló és 12. Pálinkaverseny Porrog 2024

42. BOR- ÉS 12. PÁLINKA/PÁRLAT VERSENY
PORROG

Versenyszabályzat Pálinka

Online nevezés: Online nevezés itt

Nevezési lap letöltése: Pálinka nevezési lap 2024 Porrog

Versenyszabályzat letöltése: Versenyszabályzat pálinka Porrog 2024

Preambulum:

A jogszabályi előírásoknak megfelelően a versenyen pálinkák/párlatok vehetnek részt. Jelen versenyszabályzatban a termékekre egységesen pálinkaként hivatkozunk.
A Porrogi Pálinkaverseny 2024. január 09-én a Somogyi Értéktárba felvételre került.
A verseny kiírója, szervezők:
– Hétszergörbe Gazdakör (8858 Porrog, Fő utca 1.)
– Pálinka-vidék Egyesület (8858 Porrog, Zártkert 565. Hrsz.)
– Porrog Község Önkormányzata (8858 Porrog, Fő utca 32.)

A verseny célja:

 • a pálinka, mint Hungaricum népszerűsítése határon innen és határon túl,
 • a versenyen résztvevő pálinkák/párlatok megmérettetése,
 • a pálinka kulturált fogyasztásának népszerűsítése,
 • a minőség javítása, a főzetők/főzők saját eredményeinek közlésén keresztül,
 • a kereskedelmi forgalomban kapható termékek marketingje, népszerűsítése,
 • a pálinkával kapcsolatos fogyasztói szemlélet pozitív befolyásolása,
 • a minőségi pálinkát főzető és magánfőző lakosok, illetve a kereskedelmi
  főzdék munkájának elismerése.

A verseny meghirdetésének köre:
– A határon innen és a határon túli magánfőzők, bérfőzetők és a kereskedelmi főzdék.
A verseny fővédnöke:
– Jakab István Úr, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ
elnöke
Nevezési határidő:
– 2024. január 22.- február 06-án (szerda) 17.00 óra.

Nevezési minta:
– Magánfőzőknek, bérfőzetőknek és kereskedelmi főzdéknek fajtánként minimum 1 X 0,2 liter. A mintákat természetesen nagyobb palackokban is elfogadjuk.
– A palackokat lehetőleg jelöletlenül (felirat nélkül) kérjük. Függőcímkén, vagy festő papír ragasztószalagon (könnyen eltávolítható), kérjük a nevező nevét, minta fajtáját, alkohol fokát és évjáratát feltüntetni.

Nevezési díj
– 1 nevezett mintaszámnál magánfőzőknek, bérfőzetőknek és kereskedelmi főzdéknek 2500,- Ft, 2-4 nevezett minta esetén magánfőzőknek, bérfőzetőknek és kereskedelmi főzdéknek 2000,- Ft/minta, 5 és afeletti nevezett minta esetén magánfőzőknek, bérfőzetőknek és kereskedelmi főzdéknek 1500,- Ft/minta.
– Az összeg befizethető személyesen a minták leadásakor készpénzben, illetve átutalható a Hétszergörbe Gazdakör bankszámlaszámára: MBH Bank 67000014-17000765-00000000, a közleményben feltüntetve, hogy nevezési díj és név. Nyugtát, kérésre számlát a nevezési díj beérkezése után állít ki a nevezésről az Egyesület.

Nevezési minták átvétele:
– Személyesen leadva a porrogi Közösségi Házban (8858 Porrog, Fő utca 32.), 2024. január 22-től – február 06-án 17.00 óráig, hétköznap 9.00 órától 17.00 óráig, illetve eljuttatható postán/futárszolgálattal a következő címre: Hétszergörbe Gazdakör (8858 Porrog, Fő utca 32.)

Nevezési feltételek:
Minden nevező a versenyen saját felelősségére vesz részt. Az általa leadott minta jogszerű előállításáról, birtoklásáról saját felelősségére a nevezési lap aláírásával, illetve elektronikus nevezés esetén a feltételek elfogadásával, nevezés beküldésével egyidejűleg nyilatkozik. Az esetleges járványügyi helyzettel kapcsolatos korlátozó intézkedések, egészségügyi feltételek betartása minden nevező számára kötelező, melyet a nevezésével tudomásul vesz. A szervező a versenyre leadott minták tekintetében semmiféle felelősséget nem vállal, a bírálat után megmaradt minták, illetve üvegek a nevezők részére az eredményhirdetés során visszaadásra kerülnek. Megmaradt mintát, illetve üveget vissza nem postázunk, az eredményhirdetés után a vissza nem vett minták megsemmisítésre kerülnek. A nevezési lap aláírásával, illetve elektronikus nevezés esetén a feltételek elfogadásával, a nevezés elküldésével a nevező adatainak kezeléséhez hozzájárul. Hozzájárul továbbá, hogy a szervező későbbi rendezvényeiről a megadott elérhetőségein számára tájékoztatást küldjön. A rendezvényen (bírálat és eredményhirdetés) kép és hangfelvételek készülhetnek, ezt minden nevező, résztvevő tudomásul veszi, ahhoz hozzájárul. A hozzájárulások írásban visszavonhatók.
Nagydíjak közül Porrog Község Párlata külön kiválasztásra kerül a „helyi” (Porrog Községhez köthető) termékekből, mely nagydíj esetében „vendég” (bárhonnan máshonnan érkező) termék nem versenyez.
Versenyünkön külön kategóriát hirdetünk a bírálók/szervezők által leadott versenyeztetni kívánt tételek tekintetében. Ezen minták a nagydíjak kiválasztása során már nem vehetnek részt a versenyben, különdíjak az ezen kategóriában nevezett tételeknek is adhatók.

Zsűrizés, értékelés:
– 2024. február 16-17. Csurgó Történelmi Park zártkörű bírálat

Eredményhirdetés időpontja és helye:
Eredményhirdetés tervezett időpontja 2024. március 09. (szombat), később meghatározott helyszínen. Nagyon fontos, hogy minden nevező a nevezési lapon, elektronikus nevezési felületen elérhetőségét (elsősorban email cím és telefonszám) a szervező tudomására hozza. Az eredményhirdetéssel kapcsolatos tudnivalókról a későbbiekben szervező a versenyzőket a megadott elérhetőségeik felhasználásával értesíteni fogja, továbbá a tudnivalók az interneten, illetve facebookon is megosztásra kerülnek.

Versenyigazgató: Madarász Zoltán pálinkamester hallgató, Zsűri elnöke: Pach Gábor pálinka mester szakmérnök, magánfőző, okleveles pálinka bíráló, Fenegyerek Pálinka (Zamárdi) főzőmestere, Zsűri tagjai: szakértő pálinkabírálók

Díjazások:
Nagydíjak:
– a verseny legjobb pálinkája/párlata
– Porrog Község párlata
– a legjobb kereskedelmi tétel
– a legjobb bérfőzetett tétel
– a legjobb magánfőzött tétel
– a bírálói/szervezői kategória legjobb tétele
– 2024. legjobb kereskedelmi főzdéje
– 2024. legjobb bérfőzetője
– 2024. legjobb magánfőzője
– 2024. legjobb bérfőzdéje
– 2024. legjobb női magánfőzője
– a bírálói/szervezői kategória legeredményesebb versenyzője

Nem hirdetünk kategória győztest (Championt), különdíjak kerülnek átadásra.
Arany-, ezüst- és bronz oklevelek:
A résztvevők a versenyen elért eredményüknek megfelelően a szervezőtől névre szóló oklevelet kapnak
A bírálati ponthatárok a következők:
– arany: 18,0 – 20,0 pont
– ezüst: 16,0 – 17,0 pont
– bronz: 14,0 – 15,0 pont

Esetleges egyéb különdíjak:
Az odaítélt nagydíjak, címek mellé ajándékok, szponzori felajánlások, ajándékcsomagok kapcsolódhatnak. A szervező fenntartja magának a jogot, hogy a zsűri által kiválasztott, legjobbnak ítélt tételek közül minden nevező esetében személyenként legfeljebb egy nagydíj/különdíj kerüljön átadásra.

A legjobb kereskedelmi főzde, bérfőzető, magánfőző, női magánfőző, szervezői/bírálói kategória legjobbja pontszámítás:
– Az a nevező, aki a nevezett nagydíj címekért indulni szeretne, a meghirdetett 10 (bérfőzetők és magánfőzők esetében 7) versenykategóriából legalább 5 különböző kategóriában kell, hogy nevezzen. Az eredmények számítása során 5 különböző főkategóriából a legjobb eredményt elért tétel kerül pontozásra (például: hiába indít valaki 5 szőlő pálinkát, melyek mind aranyérmet érnek, ezek közül csak egyet veszünk figyelembe). A kiírt címekért folyó versengésben legfeljebb 5 tételt veszünk figyelembe a pontszámításnál, de ezek a tételek különböző főkategóriákból kell, hogy származzanak. Amennyiben az alábbi pontszámítás egyenlőséget hozna (például két magánfőző is 5 különböző főkategóriából mindegyikben aranyérmes tétellel rendelkezik), a továbbiakban figyelembe vesszük az egyes érmes minősítéseken kívül azoknak a bírálati lapon szereplő pontszámát (például: 5 aranyérmes tétel esetében azok bírálati lapon szereplő pontszámát összeadjuk és a magasabb összpontszámmal rendelkező nevezőt hirdetjük ki győztesnek).
A pontszámításnál:
• Minden bronzérmes párlatért: 3 pont
• Minden ezüstérmesért: 5 pont
• Minden aranyérmesért: 8 pont jár

Meghirdetett verseny kategóriák 2024.
1. Almatermésűek:
1.1. alma
1.2. birs (birsalma, birskörte)
1.3. körte
1.4. naspolya
1.5. vilmoskörte
1.6. egyéb almatermésűek

2. Csonthéjasok:
2.1.cseresznye
2.2. meggy
2.1. kajszi (sárgabarack)
2.2. őszibarack
2.3. nektarin
2.4. szilva
2.5. egyéb csonthéjasok

3 Bogyósok:
3.1. áfonya
3.2. köszméte (egres, büszke, piszke)
3.3. csipkebogyó (rózsa)
3.4. szeder (földi)
3.5. homoktövis
3.6. fehérribiszke
3.7. pirosribiszke
3.8. goji bogyó
3.9. faeper (Morus)
3.10. josta
3.11. szamóca (földieper)
3.12. málna
3.13. bodza (nemes)
3.14. feketeribiszke
3.15. egyéb bogyósok

4. Szőlő- és szőlő eredetű termékek:
4.1. szőlő1 (illatos, muskotályos, direkt termő)
4.2. szőlő (egyéb borszőlő)
4.3. szőlő törköly1 (illatos. muskotályos. direkt termő)
4.4. szőlő törköly fehér (egyéb borszőlőből)
4.5. szőlő törköly vörös (egyéb borszőlőből)
4.6. seprőpárlat
4.7. borpárlat
4.8. egyéb szőlő- és szőlő eredetű termékek

5. Gyűjtött erdei vagy vadon termők és egyéb gyümölcsök:
5.1. berkenyék (házi, lisztes, svéd, borbás, madár, barkóca, fekete, egyéb)
5.2. boróka
5.3. borzag (gyalogbodza)
5.4. égerlevelű fanyarka
5.5. erdei szamóca
5.6. datolyaszilva (khaki, sharongyümölcs)
5.7. galagonya
5.8. görögdinnye
5.9. füge
5.10. kivi
5.11. vadbirs
5.12. japánbirs
5.13. kökény
5.14. ostorfa
5.15. sajmeggy
5.16. sárgadinnye
5.17. som
5.18. sozóka (kökény-szilva)
5.19. szelídgesztenye
5.20. tűztövis
5.21. vadalma
5.22. díszalma
5.23. vadbodza
5.24. vadcseresznye
5.25. vadkörte (vackor)
5.26. vadmálna
5.27. vadmeggy (erdei meggy, kései meggy)
5.28. vadőszibarack
5.29. vadszeder
5.30. vadszilva (mirabolán)
5.31. zelnice meggy (májusfa)
5.32. egyéb gyümölcsök

6. Vegyes pálinkák
(amennyiben a nevező nevesíti, hogy mely gyümölcsökből vegyes, azt információként a bírálati lapra feltüntetjük, egyéb esetben egyszerűen vegyes megnevezés kerül a bírálati lapra)

7. Érlelt és ágyas pálinkák/párlatok
7.1. fahordóban érlelt pálinka (chipssel, forgáccsal, fakockával érleltek is)
7.2. gyümölcságyon érlelt ágyas pálinka
7.3. gyümölcságyon és hordóban érlelt pálinka

8. Egzotikus gyümölcspárlatok: (kizárólag jogszerűen előállított, kereskedelmi tételek nevezhetnek!)
8.1. ananász
8.2. avokádó
8.3. banán
8.4. citrom
8.5. cukoralma
8.6. datolya
8.7. gránátalma
8.8. pomelo
8.9. grapefruit
8.10. japán naspolya
8.11. mangó
8.12. mandarin
8.13. marakuja
8.14. narancs
8.15. vadcitrom
8.16. egyéb egzotikus

9 Zöldség és egyéb párlatok: (kizárólag jogszerűen előállított, kereskedelmi tételek nevezhetnek!)
9.1. cékla
9.2. kenyér
9.3. maláta
9.4. paprika
9.5. paradicsom
9.6. paszternák
9.7. sárgarépa
9.8. sör
9.9. sütőtök
9.10. uborka
9.11. zeller
9.12. egyéb párlatok
10 Életstílus párlatok: (kizárólag jogszerűen előállított, kereskedelmi tételek nevezhetnek!)
10.1 brandy
10.2 calvados
10.3 gin
10.4 grappa
10.5 rum
10.6 slivovitz
10.7 tequila
10.8 vodka
10.9 whiskey
10.10 likőr
10.12 egyéb párlatok

Bírálat:
– Minden pálinkát 2 fős bizottság értékel konszenzusos eljárással, a bírálólapra a közösen kialakított véleményt írják fel.
Az értékelés a klasszikus 20 pontos rendszer alapján történik, egész pontok adhatók:
– Illat tisztaság: max 3 pont: Technológiai illat tisztaság. Az elő-utópárlat és egyéb technológiai hibákból származó (pl.: penészes cefre, ecetesedés, merkaptán, kén stb.) hibákat vizsgálják illat alapján. 3 pont, ha nem érezhető ilyen hiba. A hibák mértékétől és mennyiségétől függően vonnak le pontot.
– Illat karakter: max 5 pont: illat alapján vizsgálják, mennyire felel meg a megnevezésben szereplő gyümölcsfajtának. Ha egyáltalán nem annak a gyümölcsnek az illatát érzik, vagy abszolút neutrális, akkor 1 pont. Innentől kezdve, minél jellegzetesebb, intenzívebb, kellemesebb, úgy nőhetnek az adott pontok 5-ig.
– Íz tisztaság: max 3 pont: Technológiai íz tisztaság. Az elő-utópárlat és egyéb technológiai hibákból származó (pl.: penészes cefre, ecetesedés, merkaptán, kén stb.) hibákat vizsgálják íz alapján. 3 pont, ha nem érezhető ilyen hiba. A hibák mértékétől és mennyiségétől függően vonnak le pontot.
– Íz karakter: max 5 pont: illat alapján vizsgálják, mennyire felel meg a megnevezésben szereplő gyümölcsfajtának. Ha egyáltalán nem annak a gyümölcsnek az illatát érzik, vagy abszolút neutrális, akkor 1 pont. Innentől kezdve, minél jellegzetesebb, intenzívebb, kellemesebb, úgy nőhetnek az adott pontok 5-ig.
– Harmónia: max 4 pont: itt a termékről alkotott összbenyomásokat, az íz, illat harmóniáját értékelik. Minél jobb, annál több pont. Figyelembe veszik, hogy az illat és az íz összhangban van-e. A kóstolás után az íz megfelel-e annak az elvárásnak, amit a szaglás után támasztottak a termékkel szemben.
– Az értékelő lapok nyomtatott formában bíráló bizottságonként kerülnek kitöltésre. A bírálólap (vagy annak másolata) az eredményhirdetéskor a nevezőknek átadásra kerül. Aki az eredményhirdetésen nem tud részt venni, számára postai úton juttatjuk el, egyéb dokumentumaival együtt.
Egyéb feltételek:
– A vizsgálatra kerülő minták sorrendjét a versenyigazgató a zsűri elnökkel egyeztetve előre meghatározza. Minden esetben a közömbösebb ízű, illatú termékekkel kell kezdeni a bírálatot, majd az áthatóbb ízű, illatú termékek következnek. Először az alacsonyabb alkoholtartalmú minták kerülnek a zsűri elé. A minták alkoholtartalma kategóriánként kerül ‒ mint információ ‒, a bírálatok során a zsűritagok felé közlésre, ennek módja 48% alatti, illetve 48% vagy magasabb alkoholtartalmú.
– Azonos típusú termékek esetében az illat- és az ízhatás növekedése szerint kell a mintákat besorolni. Sorozatvizsgálat esetén lehetőleg azonos íz- és illatjellegű termékeket ajánlatos bírálni.
– Az a személy, aki a minták szállításában, raktározásában, előkészítésében, felszolgálásában közreműködik, nem lehet a zsűri tagja.
– A minták a bírálat során nem a mintaleadáskor kapott sorszámot, hanem egy kódszámot kapnak, ezzel is fokozva az anonimitást, a verseny tisztaságát. A bírálati lapokon generált kód szám található.
– A versenyszabályzat megsértése esetén, az érintett bizottság zsűri tagját a versenyigazgató felmentési joga alapján mentesíti a további bírálat alól.
– Az egyes vizsgálatok között íz hatást közömbösítő anyagokat kell fogyasztani a bírálóknak. Ezek az anyagok lehetnek: ivóvíz, ásványvíz, kifli, sajt vagy alma. A bírálat során megfelelő időközönként pihenőt kell elrendelni. A bírálati potenciál megítélése a versenyigazgatónak és a zsűri elnöknek az elsődleges feladata.
– A bírálat során a versenyigazgató, illetve a zsűri elnök által irányított értékelő megbeszélésen kívül tételekkel kapcsolatban beszélgetni, a termékekre utaló megjegyzéseket tenni tilos.
– Az adatfeldolgozás során kizárólag a versenyigazgatónak, a zsűri elnöknek illetve a versenyirodának szolgáltatható adat, melyek az eredmény kihirdetéséig titkosnak minősülnek.

Elérhetőségek: Madarász Zoltán 20/3938046
email: madarasz.zoltan.1@gmail.com
www.porrog.hu
facebook: Porrog (Kormányzati weboldal, @porrogfalu)

Porrog, 2024. január 15.

Bor Versenykiírás 42. Borkóstoló és 12. Pálinkaverseny Porrog 2024

Versenykiírás Bor
42. Borkóstoló és 12. Pálinkaverseny Porrog

Porrogon 2024. februárjában a Hétszergörbe Gazdakör és a Pálinka-vidék Egyesület szervezésében, Porrog Község Önkormányzatával együttműködve 42. alkalommal kerül sor Borkóstolóra és hozzá kapcsolódóan 12. alkalommal Pálinkaversenyre.

Várjuk azon borbarátok jelentkezését, akik a boraikat szakértőkkel véleményeztetni szeretnék.

Bor Versenykiírás

Mintaleadás: 2024. január 22. – február 06. (szerda) 17:00 óráig postán Hétszergörbe Gazdakör (8858 Porrog, Fő utca 32), illetve személyesen hétköznapokon 9:00-17:00-ig a Porrogi Közösségi Házban (8858 Porrog, Fő utca 32.). A mintákat 1-1 darab legalább 0,5 literes palackban, jelöletlenül (felirat nélkül) kérjük, lehetőleg függőcímkét, vagy festő papír ragasztószalagot alkalmazva. A minták beazonosítása nevezési lap kitöltésével történik, mely tartalmazza a készítő nevét, a bor jellegét, fajtáját és évjáratot.

Nevezési díj: 1500.-Ft/minta, ami leadáskor készpénzben, vagy átutalással fizetendő a Hétszergörbe Gazdakör MBH Banknál vezetett 67000014-17000765-00000000 számlájára

A borverseny fővédnöke: Szászfalvi László Úr, a térség Országgyűlési Képviselője
Versenyigazgató: Madarász Zoltán főszervező
Zsűri elnöke: Kreka Ferenc borász, pezsgőkészítő technikus
Bírálóbizottság: szakértő borbírálók
Minősítési kategóriák: Külön értékeljük a helyi (Porrog községhez kapcsolható), illetve a vendég (határon innen és túl nevezett) borokat. A bírálók/szervezők által nevezett tételek külön kategóriában kerülnek értékelésre. Minden kategóriában arany, ezüst, bronz és oklevél minősítést osztunk ki.

Nagydíjak:
– A verseny legjobb bora (a bírálat során a legmagasabb pontszámot kapott bor, mely lehet fehér, rosé vagy vörös is). Pontegyenlőség esetén külön menetben újra bírálatra kerülnek a tételek.
– Legjobb fehérbor (a bírálat során a legmagasabb pontszámot kapott bor).
– Legjobb rosébor (a bírálat során a legmagasabb pontszámot kapott bor).
– Legjobb vörösbor (a bírálat során a legmagasabb pontszámot kapott bor).

A bírálók/szervezők által nevezett tételek a nagydíjak kiválasztásánál nem vehetők figyelembe, azok külön kategóriában kerülnek értékelésre. Ezek közül a legjobb bort kiválasztja és értékeli a zsűri.
A bírálóbizottság javaslata alapján különdíjak kerülnek kiosztásra. Nevezni lehet fehér, rosé és vörös borokkal.

A szervező a versenyre leadott minták tekintetében semmiféle felelősséget nem vállal, a bírálat után megmaradt minták, illetve üvegek a nevezők részére az eredményhirdetés során visszaadásra kerülnek. Megmaradt mintát, illetve üveget vissza nem postázunk, az eredményhirdetés után a vissza nem vett minták megsemmisítésre kerülnek. A nevezési lap aláírásával a feltételek elfogadásával, a nevezés elküldésével a nevező adatainak kezeléséhez hozzájárul. Hozzájárul továbbá, hogy a szervező későbbi rendezvényeiről a megadott elérhetőségein számára tájékoztatást küldjön. A rendezvényen (bírálat és eredményhirdetés) kép és hangfelvételek készülhetnek, ezt minden nevező, résztvevő tudomásul veszi, ahhoz hozzájárul. A hozzájárulások írásban visszavonhatók.
Az eredményhirdetés előzetes időpontja 2024. március 09. később közölt helyszínen, melyről a nevezőket a szervezők értesítik, továbbá azt az interneten, illetve facebookon nyilvánosságra hozzák.

Nevezési lap letöltése: Bor nevezési lap 2024 Porrog

Versenyszabályzat letölthető innen: Bor versenykiírás Porrog 2024

Elérhetőségek: Madarász Zoltán 20/3938046
email: madarasz.zoltan.1@gmail.com
www.porrog.hu
facebook: Porrog (Kormányzati weboldal, @porrogfalu)

Porrog, 2024. január 15.

Porrog hivatalosan is értéket képvisel – Somogyi Értékdíjat kaptunk

Már nem csak mi tudjuk, hogy mennyire nagy kincs és különleges a mi kis falunk! Papírunk és díjunk is van róla, ugyanis bekerültünk Somogy Vármegye Értéktárába.

A Somogy Vármegyei Értéktár Bizottság döntése alapján 2023-ban Somogyi Értékdíjban részesült értékek díjait adták át január 9-én délután a kaposvári Vármegyeháza Dísztermében.

Dr. Szajcz Adrián közgyűlési alelnök, a Somogy Vármegyei Értéktár Bizottság elnöke rövid köszöntője utána Biró Norbert közgyűlési elnök köszöntőjében kiemelte: “Jubileumi ünnepség a mai. A Hungarikum törvényt megelőzve 2004 óta ismerjük el értékeinket az Örökségünk – Somogyország Kincse kitüntető címmel, és tíz éve működik a Somogy Vármegyei Értéktár…Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen számtalan olyan érték található Somogyban, melyre nem csak az itt élők, hanem az egész ország büszke lehet. Gondoljunk csak Rippl-Rónai József, Kálmán Imre, Szász Endre, Fekete István, Berzsenyi Dániel életművére vagy a Balatonra, a Zselicre, Buzsák népművészetére, a somogyi szőlő- és borkultúrára, az andocsi templomra netán a balatonfenyvesi kisvasútra. Lehetetlen pár percben felsorolni mindazt, ami kiérdemelte az elismerést. Az értéktárba bekerültek az Örökségünk Somogyország Kincse díjazottjai, de emellett egyéb, arra érdemes érték is helyet kapott az értéktárban. Például az őrtilosi Festung, Kereki Fehérkő vára, a Helka csavargőzös, Gárdonyi hőse, Göre Gábor, a Svert kupa vitorlásverseny és a mesztegnyői rétesfesztivál. Jelenleg 196 értéket tartunk nyilván az Örökségünk-Somogyország Kincse címmel elismert értékekkel együtt.”

Az ünnepség végén Huszti Gábor, a Somogy Vármegyei Közgyűlés alelnöke mondott pohárköszöntőt.

Somogyi Értékdíjban részesült az agrár- és élelmiszergazdaság értékkategóriában:

 • a Porrogi Pálinkaverseny.

 A kulturális örökség értékkategóriában:

 • Szapudi András író, újságíró munkássága,
 • Bereczk Sándor (1856-1945) városi főmérnök, műszaki tanácsos munkássága,
 • Deák Varga József (1928-2020) életműve
 • és vitéz Adorján József százados (1894-1976) életműve és katonai pályája.

Az épített környezet értékkategória díjazottja:

 • a somogyfajszi Krisztus király templom

Ipari és műszaki megoldások értékkategóriában:

 • JÓKAI személyszállító csavargőzös, majd motoros hajó

A sport értékkategória díjazottjai:

 • a Balaton-átúszás,
 • a Siófoki Bányász SE sportpályafutásának példaértékű tevékenysége
 • és a Somogybabodi Nemzetközi Terepjáró Fesztivál.

Hulladékszállítási naptár 2024

Tisztelt Porrogiak!

A 2024-es évtől minden lakossági ügyfél részére bevezetésre kerül a zöldhulladékok házhoz menő rendszerben történő gyűjtése. A gyűjtési napokat a hulladékszállítási naptáron találja meg.

Kérjük, hogy a nyesedéket 1-1,5 méter hosszúságban összekötözve, míg a további zöldhulladékokat (pl. falevél, fű) zsákban helyezze ki!

Továbbá kérjük, hogy a hulladékgyűjtő edényét, illetve hulladékát a gyűjtési napon legkésőbb reggel 6 óráig szíveskedjen kihelyezni!

Edényazonosító matricák

A 2024. évi edényazonosító matricával kapcsolatosan a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. az év elején fogja Önt tájékoztatni.

A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. tájékoztatásáig a 2023. évre biztosított, meglévő edényazonosító matricák 2024. január 1-től továbbra is érvényesek maradnak, így a matricákkal további tennivalója jelenleg nincs.

Naptár letölthető innen: Porrog_hulladekszallitasi naptar_2024