Negyven évvel ezelőtt a helyi és a környező falvak bort készítő gazdáinak versengéseként indult útjára, a mára nemzetközi párlatversennyé szélesedett 39. Porrogi bor és 9. pálinka mustra. Mára már a pálinka vált meghatározóvá, amit jól mutat, hogy a 103 borminta mellett 158 pálinka készítő, 908 párlata került bírálatra ebben az évben.

A pandémia nagy kihívás elé állította Madarász Zoltán polgármestert és az általa vezetett szervező csapatot, akik jelesre vizsgáztak. A februári bírálathoz, és az e hét végén, rendezvény sátorban megtartott remek hangulatú eredményhirdetés megszervezéséhez bátorságra is szükségük volt. Az egész ország területéről, sőt a határon túli, magyarlakta településekről csúcs mennyiségű verseny minta érkezett. Nem véletlenül nevezte a szombati eredményhirdetésen résztvevő Jakab István, az Országgyűlés alelnöke Kárpát-medencei találkozónak, közös ünnepnek a rendezvényt. Szászfalvi László országgyűlési képviselő és Biró Norbert a megyei közgyűlés elnöke egyaránt elismeréssel szólt a kis somogyi település nagy és sikeres „vállalkozásáről”. Madarász Zoltán köszöntőjében elmondta, hogy álmukban sem gondoltak volna ekkora érdeklődésre. Ha már így alakult, meg kellett felelni ennek a nagy feladatnak, amiben a falu vezetőinek segítségére volt a Hétszergörbe Gazdakör és a helyi Pálinka-vidék Egyesület is.

Gyenesei István versenyigazgató, 28 felkészült, a szakmában elismert, az ország legkülönbözőbb részeiből meghívott bírálói csapattal végezte a szakszerű, objektív minősítést. A nemzetközileg is sikeres pálinkakészítő és nagy bírálói gyakorlattal rendelkező szakember az eredményhirdetésen elmondta, hogy a porrogi versenyt, a mintaszámot és a leadott pálinkák minőségét tekintve, egyaránt az ország három legnagyobb megmérettetése között lehet emlegetni.

Az eredményhirdetésen büszkén jelenthették ki a szervezők, hogy az elbírált pálinkák kétharmada érmes minősítést érdemelt. Közülük 163 aranyérmes párlatra bukkantak az ítészek. Szép számú különdíj is gazdára talált. Így többek között a verseny legjobb pálinkája címet a keszthelyi Komoróczi Lajos magánfőző Ottonel törköly párlata érdemelte ki.  A legjobb kereskedelmi párlat címet a Szlovák Spirit Lakla cég almája nyerte. A legjobb bérfőzetett tétel a Komárom-Esztergom megyei Tokodról érkezett Vargha Béla Gloster almája lett. A legjobb kereskedelmi főzde a táskai Medicina Hungariqum Pálinkaház, a legjobb bérfőzető a Tolna megyei Závodról érkező Szász Gábor, míg a legjobb magánfőző címet a barcsi Tóth Tamás Csaba vihette haza. A versenyigazgatói különdíjat pedig a somogyudvarhelyi  Sass Tamás érdemelte ki, késői érésű zöld veltelini szőlő pálinkájával.

Kreka Ferenc a borzsűri elnöke elmondta, hogy évről-évre javul a kistermelők által készített borok minősége, amit a tapasztalatszerzés mellett nagy mértékben befolyásol a szőlőtermesztési kultúra formálódása is. A 33 aranyérmes bornak különösen örülhettek a gazdái. A verseny legjobb bora címet a Fejér megyei Kálozról érkező Szabó Gábor 2020-as évjáratú Cabernet Franc bora érdemelte ki, amely attól is különleges volt, hogy kék szőlőből készített fehér borként jelent meg a pohárban. A legjobb fehér bort Szalai Jeremiás, a legjobb rosét Szabó Attila, a legjobb vörösbort Faggyas József készítette.

Dr. Gyenesi István