Április 7-től fokozottan oda kell figyelnünk, milyen útvonalat választunk, és hogyan indulunk neki kutyánkkal, állatainkkal a természetnek, mivel megkezdik a veszettség elleni vakcinás csalétkek kiszórását. Erre a veszettség megelőzése miatt van szükség: a betegség a vadon élő- és a háziállatokra egyaránt veszélyt jelent. A kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, a macskák esetében pedig ajánlott – hívja fel a figyelmet a Nébih.

Az immunizálás során a vakcina tartalmú csalétkeket kisrepülőgépekről juttatják ki a kezelendő területekre, ami azonban a lakott, sűrűn beépített övezeteket nem érinti majd. A csalétek az ember számára kellemetlen szagú, belsejében alumínium-műanyag fóliában található a vakcina. Annak érdekében, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék meg a csalétekbe rejtett oltóanyagot, az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított 21 napos időtartamra az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el.

Az ebzárlat tartama alatt:

📍 A tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek.
📍 Kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni.
📍 A település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.
📍 Az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.
📍 A legeltetési tilalom ideje alatt tilos a gazdasági haszonállatokat külterületen legeltetni!
📍 Az állatok vándorolva történő legeltetése tilos!
📍 Tilos a pásztorebeket szabad állatok terelésére, illetve őrzésére használni!

Ebzárlat és legeltetési tilalom a Csurgói Járás alábbi településeire és azok teljes közigazgatási területére vonatkozik:
Berzence, Csurgó, Csurgónagymarton, Gyékényes, Iharos, Iharosberény, Inke, Őrtilos, Pogányszentpéter, Porrog, Porrogszentkirály, Porrogszentpál, Somogybükkösd, Somogycsicsó, Somogyudvarhely, Szenta, Zákány, Zákányfalu

#vigyázzunkegymásra #vigyázzunkmagunkra #vigyázzunkállatai

There are no comments yet.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).